Het geheim van de pizzasteen

Het geheim voor het bakken van een goede pizza

Het eerste gebruik

Eerst moet de pizzasteen worden nat gemaakt met een vochtige doek en daarna laten drogen. Let hierbij op dat u schoonwater, zonder afwasmiddel gebruikt!

Het gebruik:

  1. Plaats de pizzasteen zo laag mogelijk op een rek in uw oven, plaats de steen nooit op de bodem!
  2. Verwarm de oven voor op de hoogste stand voor 30 minuten lang.
  3. Laat de steen afkoelen na gebruik. Let hierbij op dat de steen langer warm blijft dan de oven!

Werking van de steen

Het geheim:

De pizza’s die u eet in een pizzeria zijn knapperig en hebben een goud-bruine kleur. Het geheim zit hem in de ovens waarmee de pizzeria pizza’s bakt.

Pizzeria’s bakken hun pizza’s in speciale traditionele steenovens. Deze zijn bedekt met een steensoort afkomstig uit Napels. De steen ventileert van nature, waardoor het vocht direct uit het deeg wordt gehaald. Dit maakt de pizza’s zo lekker knapperig.

Schoonmaken

Schrik niet: een pizzasteen wordt blijvend ‘vies’.

Een pizzasteen is erg poreus, hierdoor trekt vocht tijdens het bakken van pizza’s in de pizzasteen. Dit vocht verdampt later weer, maar restjes van deeg/kaas en andere ingrediënten trekken ook mee met het vocht in de steen. Deze restjes zijn moeilijk tot niet uit de steen te krijgen.

De restjes die achter blijven beïnvloed de bakeigenschappen van de steen niet!

Voordat u gaat bakken is het verstandig om de oppervlakkige restjes/viezigheid te verwijderen. Deze kan namelijk een verbrande smaak geven aan de pizza’s die u bakt. Hoe u dit het beste kunt doen leest u hieronder:

Let op: plaats de pizzasteen nooit in een afwasmachine!

  1. Laat de pizzasteen volledig afkoelen. Doet u dit niet kan dit zorgen voor scheuren of breuken in de steen.
  2. Pak de steen uit de oven met een droge (keuken)doek of een vochtige keukenspons, gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen!
  3. Verwijder de (verbranden) restjes met een schraapmes.
  4. Gebruik een roestvrijstalen spons bij hardnekkig vuil.

De pizzasteen wordt door regelmatig gebruik vlekkerig. Dit is niet te voorkomen!